Despre noi

Wednesday, May 2, 2012

Ce este Tiroidita Hashimoto sau Tiroidita Autoimuna?

Tiroidita Hashimoto este o boala care afecteaza glanda tiroida (parte a sistemului endocrin, care produce hormoni ce coordoneaza multe dintre activitatile corpului). Tiroidita Hashimoto este de asemenea cunoscuta sub numele de tiroidita autoimuna limfocitara.

Aceasta este o boala autoimuna (organismul produce anticorpi impotriva tesuturilor proprii, ceea ce  inseamna ca sistemul imunitar ataca glanda tiroida),  dar poate avea si o componenta ereditara.  Tiroidita autoimuna se caracterizeaza prin producerea de celulele imune si autoanticorpi de catre sistemul imunitar al organismului, care pot deteriora celulele tiroidiene si compromite capacitatea lor de a produce hormoni tiroidieni. Inflamatiile care rezulta pot duce la o scadere a activitatii glandei tiroide (hipotiroidie). Tiroidita Hashimoto este una din cele mai frecvente cauze de hipotiroidism. Tiroidita Hashimoto este de 5-10 ori mai frecventa la femei decat la barbati si de cele mai multe ori debuteaza la varsta adulta. Incidenta bolii creste la pacientii cu tulburari cromozomiale, inclusiv cei cu sindrom Down, Turner sau Klinefelter.


Care sunt cauzele aparitiei tiroiditei Hashimoto?
Cauza principala a procesului autoimun este inca necunoscuta. Cauza directa a afectiunii poate fi orice proces ce afecteaza integritatea glandei tiroide si contribuie la trecerea tireoglobulinei in sange: traume postoperatorii, distrugerea tesutului tiroidian cu iod radioactiv, procese inflamatorii sau tratamente prelungite si nerationale cu iod (gusa sporadica).


Tiroidita Hashimoto este uneori asociata cu alte boli autoimune: boala Addison (insuficienta suprarenaliana), diabet zaharat de tip 1, hipoparatiroidism, vitiligo, anemia pernicioasa, boli ale tesutului conjunctiv (de exemplu poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic , sindromul Sjögren) si sindromul Schmidt (boala Addison, diabet zaharat si hipotiroidism secundar tiroiditei Hashimoto).

Care sunt simptomele tiroiditei Hashimoto?

Simptomele cele mai frecvente sunt: oboseala, slabiciune accentuata, depresie, crestere moderata in greutate, intoleranta la frig, somnolenta excesiva, pielea poate deveni uscata si creste grosimea ei, parul poate deveni aspru sau subtire, genele ar putea sa dispara si unghiile pot deveni fragile, constipatie, crampe musculare, nivel crescut de colesterol, dureri si rigiditate a articulatiilor, umflarea genunchilor si a incheieturilor mici de la maini si picioare, menstruatii neregulate si abundente, etc.
Simptomele tiroiditei Hashimoto sunt in general similare cu cele asociate hipotiroidismului. Ele nu sunt specifice (ceea ce inseamna ca pot imita simptomele multor altor boli) si sunt adesea atribuite inaintarii in varsta. Pacientii cu hipotiroidism usor pot sa nu prezinte nici un simptom. In general simptomele devin mai evidente odata cu agravarea bolii si cea mai mare parte din aceste simptome sunt legate de o incetinire a metabolismului.

Atunci cand hipotiroidismul devine sever se pot observa: usoara umflare a pleoapelor, incetinirea ritmului cardiac (scade numarul de batai pe minut ale inimii), scaderea temperaturii corpului si insuficienta cardiaca (inima nu mai pompeaza suficient sange organismului). In forma sa cea mai severa hipotiroidismul poate pune in pericol viata (coma mixedematoasa). Coma mixedematoasa, care poate fi declansata de o infectie, expunere la frig, un traumatism sau de ingerarea de sedative si provoaca pierderea constientei, convulsii, incetinirea respiratiei si irigarea insuficienta a creierului.

Un mic procent din pacientii cu tiroidita Hashimoto pot trece printr-o faza de hipertiroidism (exces de hormoni tiroidieni) numita hashitoxicoza, inainte de a trece in cele din urma in hipotiroidism.

Tratament

Tratamentul tiroiditei Hashimoto pot include o atitudine expectativa sau utilizarea de terapia de substitutie cu hormoni tiroidieni. Daca nu exista nici o dovada de deficit de hormoni tiroidieni si glanda tiroida functioneaza in mod normal, medicul poate sugera controale perioadice. In cazul in care tiroidita Hashimoto determina aparitia unui deficit de hormoni tiroidieni, poate fi necesara terapia de substitutie cu hormoni tiroidieni. Aceasta de obicei implica administrarea zilnica a levotiroxinei (o forma sintetica de hormoni tiroidieni).

Levotiroxina poate provoca reactii adverse atunci cand este administrata in doze prea mari: cresterea exagerata a apetitului, insomnii, palpitatii si tremuraturi. De asemenea, la pacientii cu boli cardiovasculare tratamentul va incepe cu doze mici, care vor fi crescute progresiv, pentru a permite inimii sa se adapteze la un metabolism crescut.
Pentru a determina doza corecta de levotiroxina, se recomanda determinarea nivelului de TSH dupa cateva saptamani de tratament. Cantitati excesive de hormon pot accelera pierderea osoase, ceea poate duce la osteoporoza sau creste riscul de aparitie a acestei boli.

No comments:

Post a Comment