Despre noi

Wednesday, May 16, 2012

Ce sunt Grupurile de Suport?

Grupurile de suport sunt grupuri formate din persoane cu situatii de viata similare, care se intalnesc regulat, pentru a-si impartasi parerile, temerile, experientele si asa mai departe. Grupurile de suport sunt locuri sigure pentru schimbul de idei asupra cum se pot depasi sau manageria situatii dificile. Grupurile de suport se pot organiza regulat in cadrul unor intalniri, telefonic sau on-line.

Grupurile de suport se pot organiza in feluri diferite:

Participare deschisa: Aceasta insemana ca membrii pot veni si pleca din grup in mod liber iar participarea pe termen lung nu este obligatorie. Daca o persoana se afla sub tratament iar programul ei este imprevizibil, acest tip de grup este cel mai potrivit.
Participare inchisa: Aceasta inseamna ca membrii trebuie sa se inregistreze si sa participe la un anumit numar de intalniri ale grupului. Odata ce un anumit numar de participanti au fost confirmati, grupul va fi inchis pentru noi membrii. Acest tip de grup ajuta membrii sa stabileasca o legatura mai puternica si sa se cunoasca mai bine.
O parte dintre beneficiile grupurilor de suport pentru cancerul la san includ:
·        Conectarea cu alte persoane- in timpul unei experiente care uneori poate fi izolanta
·        Sfaturi si informatii de la cei care au trecut prin experiente asemanatoare
·        Oportunitatea de a-si fosi experienta personala pentru a-i ajuta pe altii

Citat personal
Facand parte dintr-un grup unde poti discuta despre orice este o experienta foarte eliberatoare. Poti discuta despre orice de la tratamentul medical, lipsa interesului sexual pana la furia pe care ti-o provoaca o persoana care ti-a taiat calea in trafic. Singuratatea si izolarea pe care atat de multe persoane o simt atunci cand trec prin experienta unui cancer, pot fi ajutate sau sterse prin participarea la intalnirile grupului de suport.
—Musa Mayer, supravietuitor de cancer
Ce sa asteptati de la grupurile de suport
Desi nu exista un standard pentru cum grupurile de suport trebuiesc conduse, acestea sunt de cele mai multe ori conduse de catre un lider. Unele grupuri de suport pentru persoanele bolnave de cancer sunt conduse de profesionisti precum: psihologi, psihiatrii, oncologi, voluntari, asistente, sociologi sau de catre supravietuitori de cancer. Amandoua tipurile de grupuri au avantaje si dezavantaje.
Grupurile conduse de profesionisti
Profesionistii instruiti au o experienta in organizarea discutiilor de grup, aceasta ajutandu-i pe membrii in gestionarea si rezolvarea problemelor dar si in cum sa raspunda persoanelor suparate sau nervoase pentru ca acestea sa nu acapareze discutiile. Desi, in multe cazuri profesionistii instruiti in conducerea discutiilor de grup nu sunt persoane care au supravietuit cancerului sau au experimentat aceasta boala, deci nu pot intelege 100% cu ce se confrunta membrii.   
Grupuri conduse de supravietuitori de cancer
Persoanele care supravietuiesc cancerului aduc experienta personala in organizarea grupurilor de suport pe care le conduc. Pentru exemplu, un supravietuitor de cancer poate ajuta pe cei care sunt nou diagnosticati in a stii ce ii asteapta. Dar datorita faptului ca majoritatea supravietuitorilor care conduc astfel de grupuri nu au o instruire prealabila in conducerea unor discutii de grup, acestia se pot confrunta cu situatii pe care nu vor stii sa le gestioneze deoarece experienta de viata acumulata nu este de ajuns in momentul in care dinamicile de grup sunt provocate.  
Este important de stiut faptul ca fiecare persoana trebuie sa aibe rabdarea necesara pentru a astepta sa se obisnuiasca, in momentul in care incepe sa participe la intalnirile unui grup de suport.  Unii oameni pot impartasi mai usor decat altii experientele si sentimentele persoanle. Este in regula daca la inceput cineva se va simti mai confortabil doar ascultand.

No comments:

Post a Comment