Despre noi

Friday, May 11, 2012

Sindromul Ovarelor Polichistice (II)

Investigatii


In cazul in care aveti mai putin de 8 menstruatii in ultimul an (in afara situatiilor de sarcina sau alaptare) este necesar sa consultati un medic ginecolag pentru evaluarea sindromului ovarului polichistic sau a altor probleme hormonale. Sindromul ovarului polichistic are o paleta larga de simptome ce nu pot fi diagnosticate cu un singur test. Medicul va face o anamneza medicala si un examen fizic. Anamneza include intrebari despre ciclurile menstruale si stilul de viata, incluzand alimentatia, modificarile in greutate, 
activitatea fizica, modul de a se descurca cu stresul, dar si intrebari despre istoricul familial si problemele endocrine. Examinarea fizica include un examen al pelvisului, un examen bimanual al pelvisului, pentru a determina daca ovarele sunt marite sau au o structura anormala. 

Testari de control regulate 

In cazul diagnosticarii cu acest sindrom este necesara monitorizarea regulata a:
·         Greutatii corporale si a IMC -indexului de masa corporala, care se bazeaza pe inaltime si greutate

·         Testelor de biochimie pentru determinarea functionarii rinichilor, ficatului si a nivelului glicemiei

·         Nivelului de hormoni masculini (testosteron)

·         Hormonilor glandei suprarenale

·         Tensiunii arteriale

·         Ciclurilor menstruale

·         Nivelul glucozei

·         Colesterolului

·         Trigliceridelor

Testarea regulata reduce riscul oricaror complicatii pe termen lung. Femeile obeze cu sindromul ovarului polichistic necesita masurarea glicemiei mai des de o data pe an, deoarece obezitatea creste riscul de diabet la femeile cu sindromul ovarului polichistic.

Tratament

Tratamentul initial pentru sindromul ovarului polichistic include: 


·         reglarea ovulatiei si a ciclurilor menstruale. Tratamentul pentru sangerarile menstruale neregulate sau absenta ciclurilor menstruale consta in terapie hormonala regulata sub forma de pastile, inel vaginal sauplasture pe piele. Daca nu poate fi folosit estrogenul, pot fi recomandate pastile cu progesteron pentru primele 10-12 zile ale lunii astfel incat mucoasa endometriala sa se elimine asemanator cu perioada menstuala
·         reducerea nivelelor de hormoni masculini. Tratamentul pentru cresterea in exces a parului (hirsutism) poate fi prin medicatie sau prin indepartarea acestuia.

·         tratamentul problemelor tenului, cum ar fi acneea, folosind medicatie orala sau locala (topica) pe baza de reteta sau fara.Tratamentul pentru pliurile pielii nu este necesar decat daca sunt iritante, cum ar fi la nivelul pleoapei. In general ele pot fi indepartate cu usurinta de catre medic.

·         schimbarea stilului de viata pentru controlarea greutatii corporale. Tratamentul pentru obezitate se concentreaza pe dieta, exercitiu fizic si scadere ponderala. Scaderea ponderala, chiar si numai de 5-7% in decurs de 6 luni poate reduce nivelele de testosteron si revenirea ovulatiei si a fertilitatii la mai mult de 75% din femeile cu sindrom al ovarului polichistic. 

Schimbarile fizice si problemele de reproducere al sindromului ovarului polichistic poate afecta imaginea asupra corpului persoanei. Aceasta imagine a corpului poate creste riscul pentru stres si alegerea unui stil de viata nesanatos. Poate fi necesar si tratamentul pentru acest tip de simptome. Adolescentele sunt foarte constiente de simptomele fizice ale sindromului ovarului polichistic, in special cresterea in exces a parului, acneea si cresterea ponderala. Diagnosticul si tratamentul precoce a acestui dezechilibru hormonal poate determina eliminarea acestor simptome si prevenirea complicatiilor pe termen lung cum ar fi diabetul si inferitilitatea Femeile intre 20 si 40 de ani cu sindromul ovarului polichistic sunt cele mai afectate de problemele cu infertilitatea. Tratamentul initial pentru aceste femei includ inducerea ciclului menstrual regulat si ovulatia. Pentru femeile in varsta de peste 40 de ani, tratamentul sindromului se concentreaza pe monitorizarea riscului pentru bolile cardiace si diabet.

No comments:

Post a Comment