Despre noi

Thursday, May 10, 2012

Despre Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP)

Sindromul Ovarelor Polichistice se mai numeste si sindromul Stein-Leventhal si este o boala endocrina care cauzeaza o varietate de simptome. SOP este o boala care afecteza 1 din 10 femei si de obicei primele simptome apar inca din adolescenta. Majoritatea femeilor cu ovar polichistic prezinta numeroase chisturi mici (mai mici decat un bob de mazare) la nivelul ovarelor intr-o anumita perioada de timp.

Tratamentul poate ameliora boala si astfel se evita  viitoarele complicatii.

Hormonii sunt mesageri chimici care influenteaza diferite procese in corpul nostru cum ar fi nivelul de energie, sistemul metabolic sau sitemul cardiovascular. In mod normal, ovarele produc si o cantitate foarte mica de hormoni sexuali masculini (hormoni androgeni). Datorita dezechilibrelor hormonale provocate de boala ovarului polichistic, cantitatea de hormoni androgeni secretata va fi mult mai mare iar acestia vor duce la aparitia anumitor simpotome specifice.

Printre simptomele Ovarelor Polichistice se numara:

·         Tulburari ale ciclului menstrual pana la amenoree (lipsa ciclului menstrual). Femeile prezinta de obicei mai putin de 9 menstuatii anual, iar altele prezinta sangerari abundente in timpul acestora

·         Sangerari vaginale anormale

·         Infertilitatea

·         Obezitate

·         Hirsutism (femeilor le apare par inchis la culoare in exces pe fata, pe piept, pe abdomen sau pe spate)

·         Probleme ale tenului (acnee, Ingrasarea excesiva a tenului, apartia unor pete depigmentate pe tegument, etc.)

·         Cresterea colesterolului

·         Durere plevina cronica

·         Cresteri ale tensiunii arteriale

·         Drepresi sau modificari de dispozitie
Unele dintre aceste simptome pot lipsi, cu execptia turburarilor de ciclu menstrual, toate femeile care sufera de SOP, obligatoriu vor prezenta aceste tulburari sau amenoree.


Factori de risc:

Factorul principal pentru sindromul ovarului polichistic este cel ereditar, un istoric familial al acestui sindrom. Surorile si fiicele femeilor cu acest sindrom au 50% sanse sa dezvolte boala.
Un istoric familial poate creste riscul pentru acest sindrom deoarece exista o relatie stransa intre diabet si sindromul ovarului polichistic. Cercetarile continua in ce priveste acest factor de risc.
Folosirea pe termen lung a unui tratament antiepileptic numit valproat poate creste riscul de a dezvolta sindromul ovarului polichistic.

No comments:

Post a Comment