Despre noi

Monday, April 30, 2012

Glanda Tiroida

Tiroida este o glanda cu secretie interna, forma ei este asemanatoare unui future si este situate la baza gatului, sub "marul lui Adam". Aceasta este comusa din doi lobi si din istm, acesta fiind legatura dintre cei doi lobi. Fiecare lob masoara 2,5 - 4 cm in lungime; 1,5 - 2 cm in latime si 1,5 cm in grosime. Volumul tiroidian mediu este de 25 ml la barbati si 18 ml la femei, greutatea medie este de 25 - 30 g. Fiind o glanda cu secretie interna ea apartine sistemului endocrin.


Care este rolul tiroidei?

Glanda tiroida este foarte importanta prin producerea hormonilor tiroidieni care influenteaza toate celulele, tesuturile, organele si sistemele organismului uman.

Rolul glandei tiroide: 
- metabolismul celular (activitatea chimica din celule)
- maturarea sistemului nervos central (SNC) si functionarea lui normala
- influenteaza functionarea sistemului cardiovascular, aparatului digestiv si muscular
- detine control asupra starii si culorii pielii si parului, temperaturii si greutatii corpului, regularitatii ciclului menstrual si fertilitatii si multe alte functii.


Cum functioneaza glanda tiroida? 

Glanda tiroida absoarbe iodul din organism (pe care il primim prin alimente si apa) si produce in celulele sale trei hormone. Doi dintre acestia sunt hormoni iodati: tiroxina (T4), triiodtironina (T3), iar al treilea este un hormon care nu contine iod: calcitonina.

Productia si secretia hormonilor tiroidieni variaza in functie de cantitatea de iod absorbita in organism.Este important de retinut, ca iodul este componentul esential al hormonilor tiroidieni si atat, atat excesul cat si insuficienta lui produc dereglari in functionarea glandei tiroide. 

Care este necesarul de iod pentru un adult?

Aportul alimentar real de iod variaza intre 60 - 130 mg/zi. Conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) necesarul de iod este:
- copii cu varsta intre 0 - 6 luni: 90 mg/zi
- copii cu varsta intre 6 luni - 10 ani: 90 - 120 mg/zi
- perioada adolescentei/pubertatii si adulta: 150 mg/zi
- femei gravide: 200 mg/zi

Deficitul iodat (carenta iodata) este agravat de graviditate, de aceea in sarcina necesarul de iod e mai ridicat. Este important de retinut care sunt perioadele critice in timpul carora necesarul de iod trebue sa fie strict respectat: sarcina si alaptarea 0 - 3 ani (perioada de dezvoltare a creierului).

Alimente care contin iod:

Sarea iodata (cea mai importanta sursa de iod a organismului)
Fructele de mare si carnea de peste: codul, bibanul, crevetii, algele marine
Fructele si legumele: ceapa, usturoiul, spanacul, varza, morcovul, prazul, rosiile, perele si strugurii
Produsele lactate si ouale


Care sunt afectiunile produse prin deficitul de iod ?
S-a constatat ca dereglarile glandei tiroide se intalnesc de 5 ori mai frecvent la femei decat la barbati, in special cu predominanta hipotiroidismului ca manifestare clinica. De asemenea, e important de inteles ca functionarea tiroidei este afectata de schimbarile care se produc in organismul femenin pe parcursul vietii (maturitatea sexuala, graviditatea, menopauza).
Printre afectiunile produse de deficitul de iod se numara: Gusa, Hipotiroidism, Greutate mica la nastere, Anomalii congenitale, Cresterea morbiditatii perinatale, Cretinism endemic (deficit mintal si afectarea dezvoltarii fizice cu surdomutitate, nanism), Dereglegari ale cliclului menstrual, Infertilitate, Avorturi repetate (habituale), Nasteri premature, Moarte intrauterina a fatului, Preeclapsie (hipertensiune indusa de sarcina), Abruptio placentae (dezlipire de placenta cu hemoragie), Disfunctii ale sistemului cardiac, Anemie, Hemoragii postpartum.

No comments:

Post a Comment