Despre noi

Thursday, April 26, 2012

Screeningul pentru cancerul mamar si genital

Screeningul pentru cancerul mamar sau genital poate fi definit ca evaluarea unei populatii feminine asimptomatice, pentru detectia aceastei boli intr-un moment in care poate fi curabila. Daca rezultatele la testul screening sunt anormale, se indica teste suplimentare pentru a confirma sau infirma cancerul. Acestea din urma se numesc teste diagnostice. 
Screening-ul pentru cancerul de col uterin este foarte important in primul rand pentru ca poate opri dezvoltarea unui cancer de col uterin. Acesta este unul din putinele cancere care poate fi prevenit, deoarece celulele precanceroase pot fi depistate inainte de a se canceriza complet. 
Testul screening pentru cancerul de col uterin se numeste test citologic Papanicolau. El consta in prelevarea unei mici probe de celule de pe suprafata colului uterin si examinarea ei pe o lama de microscop, in laborator. Celulele sunt examinate cu atentie si se elaboreaza un raport in care se semnaleaza daca exista celule anormale.

O metoda noua a testului introdusa si in Romania o reprezinta citologia in mediu lichid, iar aceasta ofera o noua metoda imbunatatita de conservare a celulelor prelevate. Astfel rezultatele testului in mediu lichid prezinta o mai mare garantie.
Intervalul de screening reprezinta perioada de timp intre doua teste Papanicolaou. Dupa inceperea screening-ului, acesta trebuie efectuat anual prin citologie cervicala conventionala sau la 2 ani prin citologie in mediu lichid.
Primul pas in screening-ul pentru cancerul de san il reprezinta o radiografie a fiecarui san, numita mamografie, care se efectueaza prin compresia atenta a sanului. 
Mamografia poate decela mici modificari la nivelul sanilor, care pot indica prezenta cancerului si care sunt prea mici pentru a putea fi palpate de femeie sau de medic.
In cazul cancerului mamar, introducerea mamografiei ca metoda de screening a dus la scaderea mortalitatii prin cancer de san cu 30%! Singurul dezavantaj al mamografiei este acela de a fi o metoda ce utilizeaza raze X. Riscul de iradiere nu este insa mare. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer de san la o femeie ce efectueaza mamografie anuala de la varsta de 40 ani tot restul vietii creste de la 9,3% (incidenta naturala) la numai 9,32 - 9,40%!



Dr. Elena Claudia Teodorescu
Medic primar radiologie si imagistica medicala
Doctor in medicina
Competenta in Senologie imagistica (Mamografie, Ecografie, IRM mamar)
Competenta in Ecografie

Controlează-te! Fii sigură că ești bine!

No comments:

Post a Comment