
Dieta prin aport caloric redus si fixat Aceasta dieta este prescrisa indiferent de varsta, greutate sau mod de viata. Dieta recomandata este de obicei slab calorica, intre 1200-1500 calorii pe zi la femei si 1500-1800 calorii la barbati; este mai putin flexibila fiind eficace pentru acei pacienti care au nevoie de mai mult control. Specialistii au aratat ca nu tipul de alimente ingerate produc scaderea in greutate ci limitarea cantitatii de calorii.
De exemplu, prin eliminarea
carbohidratilor sau a grasimilor din alimentatie nu se va obtine o scadere in
greutate mai importanta decat printr-o dieta sanatoasa, echilibrata cu un
continut caloric scazut. Este important sa nu se puna accentul pe un anumit tip
de regim alimentar, ci sa sa adopte o alimentaie sanatoasa. Nu se vor interzice
alimentele preferate ci se va recomanda sa se consume in cantitati mici (portii
mai mici).
Dieta prin aport caloric foarte redus
Acest tratament este rezervat pentru
cazurile de obezitate extrema care au nevoie de o scadere a greutatii rapida si
este aplicat doar sub stricta supraveghere medicala, insa, in general nu este
recomandata. Pe termen lung eficienta dietei prin aport redus caloric si a
celei prin aport foarte redus este aceeasi. De obicei este vorba de 800 - 1200
cal / zi. Aceasta dieta se poate aplica pe o perioada scurta de timp, de regula
de 3 luni.
Cercetarile efectuate pe regimurile
elimentare cu continut redus de carbohidrati, precum dieta Atkins, au
evidentiat ca acestea sunt mai eficiente decat dietele cu continut caloric
scazut. Regimurile de slabire cu continut redus de carbohidrati, precum Atkins,
The Zone, Sugar Busters, sunt foarte la moda printre persoanele obeze. Regimul
alimentar va fi intocmit numai de un nutritionist specializat, singurul in
masura sa stabilieasca regulile de baza ale unei diete sanatoase.
Regulile de baza ale unei alimentatii sanatoase:
Regulile de baza ale unei alimentatii sanatoase:
- noul tip de regim alimentar va fi
mentinut prin consumul unor porti mici (4-5 mese pe zi) fara a se sari peste o
masa;
-
evitarea grasimilor saturate care vor fi inlocuite cu grasimi monosaturate;
-
se va consuma numai carne macra.
No comments:
Post a Comment