Despre noi

Wednesday, April 18, 2012

Steriletul



Steriletul este un dispozitiv de mici dimensiuni intre 2,5 si 3,5 cm, care se introduce in uter prin cervix, si are rol contraceptiv. Noile tipuri de sterilete au fire sau inele din metal pentru a putea fi controlate. Exista mai multe tipuri de sterilete: clasice, cu hormoni, cu eliberare de cupru. In medie un sterilet poate ramane in uter de la 3 pana la 5 ani. Dar cele mai multe dispozitive intrauterine ce contin cupru pot ramane in uter pana la zece ani.
Cum functioneaza un sterilet?
Steriletul  se introduce in uter astfel incat in vagin sa mai ramaa decat un fir subtire. Exista doua mari tipuri de sterilet: Paragard si Mirena, ambele au efect spermicid si de inhibare a fertilizarii, insa metodele folosite sunt usor diferite.
Montarea unui sterilet nu este o operatiune simpla, desi operatiunea in sine nu dureaza mai mult de 5 pana la 15 minute. Inainte de montarea steriletului trebuiesc facute anumite analize iar orice problema identificata trebuie rezolvata inainte de montarea acestuia.
Un mit legat de sterilet este ca unele femei cred ca, daca nu au avut copii nu pot avea un sterilet. Fals! desi este adevarat ca organismul unei femei care nu a nascut va tolera mult mai greu un obiect strain cum este steriletul, acest lucru nu este imposibil.
De asemenea, desi un sterilet are o perioada de viata de 5 pana la 8 ani, se recomanda ca fiecare femeie sa isi verifice cel putin odata pe luna steriletul folosindu-se de firul ramas in vagin. Astfel, un fir mai scurt decat ar fi normal este un semn ca steriletul a fost incorporat partial in uter, in timp ce, lipsa completa a firului poate semnala pierderea dispozitivului. In asemenea cazuri se recomanda folosirea unei metode contraceptive alternative pana cand medicul ginecolog va face un control. Desi este putin probabil, lipsa unui ciclu menstrual poate fi un semnal ca totusi steriletul nu a functionat cum trebuie, moment in care se recomanda efectuarea unui test de sarcina.
Montarea si extragerea steriletului se face doar de catre un medic ginecolog specialist.

No comments:

Post a Comment