Despre noi

Thursday, April 19, 2012

Despre Testul de Sarcina

Testele de sarcina se bazeaza pe detectarea hormonului de sarcina, Gonadotropina Corionica Umana (hCG), in urina femeii care se testeaza. Testele de sarcina pretind ca pot detecta cu o acuratete de peste 99% prezenta unei sarcini chiar din prima zi de intarziere a menstruatiei, sau chiar cu 4 zile inainte de data estimata a urmatoarei menstruatii. In functie de contactul sexual suspectat ca ar fi produs fecundatia, testele de sarcina se recomanda spre folosire dupa 10-12 zile.
Ciclul menstrual clasic este regulat, are 28 de zile, iar ovulatia are loc in a 14-15-a zi, dar este valabil pentru un procent mic de femei, multe avand cicluri menstruale cu tipar diferit.
Gonadotropina corionica umana incepe sa fie secretata de embrion imediat dupa implantare. Initial ajunge in sangele mamei, apoi in urina si poate fi detectata de test. Pana ca embrionul sa ajunga in uter sa se implanteze trec in jur de 7-10 zile (in medie), dar pot sa treaca si 12-14 sau chiar mai mult in unele cazuri. Ovulul este eliberat si poate fi fecundat teoretic cu 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie, dar multe femei au ovulatie tarzie, cu o saptamana inainte de urmatoarea menstruatie, deci in cazul lor menstruatia vine doar la 7 zile dupa fecundatie, perioada in care embrionul poate fi inca pe drum spre uter.
Daca se suspecteaza ca un contact sexual ar putea determina aparitia unei sarcini testarea la 10-12 zile este la fel de nesigura, rezultatele fals negative fiind foarte frecvente. Spermatozoizii traiesc in medie 3 zile in interiorul femeii, unii traiesc chiar 5 zile, deci dupa un act sexual fecundatia se poate produce si la 5 zile daca ovulatia are loc doar atunci. Dupa fecundatie pot sa treaca 12-14 zile pana la implantare, apoi 1-2 zile pana cand gonadotropina corionica ajunge in urina la un nivel suficient de mare pentru a fi detectata de testele de sarcina pentru acasa. Deci pot trece 5+14+2, adica 21 de zile dupa un contact sexual pana ca sarcina sa poata fi detectabila, testele facute mai repede putand avea rezultate fals negative.
Cand sa fac un test de sarcina?
Testul de sarcina trebuie facut dupa macar 1 saptamana de la intarzierea menstruatiei sau dupa macar 3 saptamani dupa un contact sexual neprotejat. Daca il faceti mai repede si rezultatul este pozitiv inseamna ca embrionul s-a implantat repede, dar daca este negativ nu inseamna ca nu exista sarcina.
Testele de sarcina moderne pretind de asemenea ca pot detecta gonadotropina corionica din orice urina, nu mai trebuie sa se foloseasca doar urina de dimineata cum se folosea pentru testele din generatia trecuta. Din cauza ca urina de dimineata e mai concentrata, cantitatea de gonadotropina corionica e mai mare, deci sunt sanse mai mari sa fie detectabila de testele de sarcina care au nevoie de o valoare minima (in functie de firma) pentru a o putea detecta. Evident ca odata cu inaintarea in varsta a sarcinii, cantitatea de gonadotropina din urina este din ce in ce mai mare si poate fi detectata mult mai usor, dar daca esti in perioada limita de detectabilitate e bine sa folosesti urina de dimineata.
Dupa cat timp se citesc testele de sarcina?
In functie de principiul dupa care functioneaza, fiecare test de sarcina are un interval de timp in care trebuie citit pentru ca rezultatul sa fie adevarat. La majoritatea citirea se face intre 5-10 minute, orice modificare dupa 10 minute nefiind relevanta. Gasesti informatia asta ori in prospect, ori pe ambalajul testului de sarcina.
Daca aveti dubii referitoare la rezultatul unui test de sarcina, cel mai bine ar fi sa-l repeti peste 2-3 zile. Pentru a avea un rezultat cat mai realist se pot utiliza doua teste de sarcina, de firme diferite. 

No comments:

Post a Comment