Despre noi

Monday, March 5, 2012

Interviu Dr. Elena Claudia Teodorescu- Femei in Afaceri (II)


V.S.: Ce parere aveti despre ceea ce se intampla in sistemul sanitar romanesc si cum credeti ca se poate schimba nivelul serviciilor si calitatea acestora?

Dr. E.C. Teodorescu: Sistemul sanitar romanesc de stat are cateva “tare” care deocamdata mie mi se par insurmontabile astazi: subfinantare, management deficitar (ineficient si bazat inca pe “nepotisme” si pe servirea unor interese, altele decat cele ale insitutiei medicale respective) si relatie pacient-medic bazata pe niste aspecte pecuniare care o fac din start neprofesionista. La acest lucru se adauga exodul medicilor in alte tari din UE si nu numai (au plecat 10 000 de medici din 2007 pana acum, in conditiile in care numarul total de medici activi este de 40 000). Cand aceste probleme vor fi rezolvate, vom avea servicii de sanatate de calitate.

V.S.: Cum va propuneti sa cresteti gradul de constientizare in randul femeilor cu privire la necesitatea analizelor care le pot salva viata?

Dr. E.C. Teodorescu: Vad in fiecare zi multe femei, unele din ele cu boli grave si intr-un stadiu avansat. Unele din ele sunt femei educate, cu o pozitie sociala foarte buna. La intrebarea: Cum de veniti abia acum, raspunsul este: “Nu m-a durut nimic. Nu am mers la doctor pentru ca am fost sanatoasa”. Este un punct de vedere total gresit. Aceste femei uneori ajung in stadii avansate, in care sansa lor la viata este scazuta. De ce sa nu mergi la doctor sa faci niste controale de rutina o data pe an? Intr-adevar, se poate intampla ca la o vizita sa ti se spuna: “Stii, a aparut ceva…” Dar vestea buna atunci stiti care este? Ca poti sa rezolvi problema: cancerul mamar, ca si cel de col uterin, are rezolvare daca este descoperit devreme.

Pentru informarea pacientelor am scris articole care sunt pe site-ul clinicii sau alte site-uri specializate, fluturasi cu informatii si metode de prevenire, examene medicale de rutina, articole in reviste pentru femei. Asta pe langa educatia pe care o fac permanent pacientelor mele, pe care incerc sa le invat ce trebuie sa faca si cand sa faca.

V.S.: Cum decurge o zi obisnuita din viata dvs. profesionala? Ma gandesc la faptul ca sunteti medic, dar si managerul clinicii.

Dr. E.C. Teodorescu: Trebuie sa fiu in fiecare zi si medic si manager, ceea ce nu este foarte simplu. In primul rand din cauza timpului. Incerc sa fac fata ambelor indatoriri, chiar daca unele lucruri au rezolvare tarziu in noapte sau in weekend.

V.S.: Un medic invata tot timpul. La ce ati renuntat pentru a avea aceasta profesie?

Dr. E.C. Teodorescu: Pentru aceasta profesie am renuntat la cea mai mare parte din ceea ce se numeste “timpul liber”. Asta inseamna ca mi-am petrecut o parte din concedii si weekend-uri pentru cursuri sau pentru a pregati examene. Pe de alta parte, trebuie sa citesti permanent, sa te pui la curent cu ce este nou. Si trebuie sa muncesti mult, pentru ca fara experienta de zi cu zi, pacient de pacient, teoria nu este suficienta. Asta inseamna ca am inceput din ce in ce sa ajung mai tarziu acasa, am renuntat la timp petrecut cu familia si la multe alte lucruri. Nu regret din toate acestea decat timpul petrecut mai putin timp cu familia si lipsa de timp pentru sport.

V.S.: Ce ati face diferit din punct de vedere profesional, daca ati avea ocazia de a o lua de la inceput?

Dr. E.C. Teodorescu: M-am tot gandit de-a lungul timpului ce as fi facut, tinand cont ca dupa 1990 s-au schimbat multe lucruri. Daca as lua-o de la inceput, tot medicina as face, pentru ca imi place prea mult ceea ce fac. Dar cu posibilitatile existente acum, cred ca as fi fost mult mai mult plecata pentru studii in strainatate, pentru ca asta consider ca inca este defectuos in Romania: sistemul de invatamant in Medicina, atat universitar, cat si postuniversitar.

V.S.: Va rog sa faceti, din perspectiva experientei dvs., cateva recomandari femeilor preocupate sa isi dezvolte viata profesionala.

Dr. E.C. Teodorescu: O femeie nu este pe deplin implinita fara a avea si o viata profesionala pe masura. Nu este insa usor sa ai familie si cariera profesionala. Iti trebuie multa ambitie, putere de munca si sacrificiu personal. Cred ca trebuie sa ai un scop, sa iti placa foarte mult ceea ce faci si atunci, daca adaugi si munca, rezultatele vor veni de la sine! Daca ai pasiune pentru ceea ce faci, nu stii cand trece timpul si nu simti oboseala!

Astfel, recomandarea ar fi: sa faci ceea ce iti place si sa te perfectionezi continuu!

Si o sa inchei cu sloganul firmei Donna Medical Center: Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!

www.donna-medicalcenter.ro

http://www.facebook.com/donnamedicalcenter

http://donna-medicalcenter.blogspot.com/

Interviu realizat de Veronica Stancu

No comments:

Post a Comment