Despre noi

Tuesday, March 20, 2012

Chirurgia Estetica si Mamografia (II)


Este utila mamografia pentru femeile cu implanturi mamare?
Sigur ca Da! Nu uitaţi ca mai mult de 75 la suta dintre femeile cu cancer de san nu au factori de risc pentru aceasta boala. Screening universal a fost demonstrat ca reduce mortalitatea de cancer de san cu 33 la suta la femeile care sunt  ecranate in mod corespunzator si regulat.
Trebuie remarcat faptul ca medicii care conduc mamografia, cu experienta, au invatat cum trebuie facuta pentru a obtine o imagine mai buna a sanilor care conţin un implant mamar. In cazul in care implanturile sunt plasate sub muschiul pectoral, acestea nu vor acoperi sau ascunde o zona atat de mare de tesut mamar.

Presiunea exercitata in timpul mamografiei poate cauza ruperea implantului?
Au fost doar 41 de cazuri de rupturi de implant in timpul mamografiei raportate la FDA, intre iunie 1992 şi octombrie 2002. Alte 17 cazuri legate de mamografii au fost raportate in literatura medicala. Acest eveniment este, evident, destul de rar. Deci, implanturi nu ar trebui sa fie un factor descurajant pentru a obţine o mamografie. Ecografia este o varianta mai blanda dar aceasta nu este la fel de rapida in diagnosticarea cancerului de san incipient precum mamografia. De asemenea rezultatele ecografiei depind foarte mult de cel care o efectueaza. Ecografia este un test adjuvant folosit pentru a distinge intre masele solide şi chistice sau pentru a ajuta la evaluarea sanilor foarte densi. Practica curenta nu este sa-l foloseasca ca un instrument de screening principal pentru detectarea cancerul de san la femeile cu sau fara implanturi mamare.

Atunci cand cancerul este descoperit la femeile cu implanturi, este intr-o etapa avansata?
Acest lucru a fost abordat intr-un alt studiu publicat in Journal of American Medical Association (JAMA), care a utilizat datele colectate de la Consortiul National al Cancerului de San finantat de Institutul de Cancer de Supraveghere (BCSC). Ei au comparat 141 de femei care au implanturi mamare si aproape 21000 fara, toate fiind diagnosticate cu cancer de san intre anii 1995 si 2002. Tumorile au fost diagnosticate la un stadiu si marime similara, dar tendinta a fost ca gradul mai mic (mai puţin ingrijorator) sa fie pentru femeile cu implant mamar, comparativ cu cele fara. Autorii au concluzionat ca, "desi sensibilitate la mamografia de screening este mai mica la femeile care au apelat la augmentarea sanilor, nu exista nici o dovada ca acest lucru duce la o diagnosticare intr-un stadiu mai avansat a bolii la acestea, comparativ cu femeile fara augmentare mamara."

Ce se intampla cu implantul mamar daca la mamografie se detecteaza o zona suspecta?
In unele cazuri, o biopsie deschisa (cu o incizie la nivelul pieptului) poate fi necesara, mai degraba decat o biopsie cu ac ghidata cu ultrasunete, astfel ca implantul sa nu fie perforat.  In unele cazuri, cu expertiza necesara a medicului, acest lucru nu este neaparat obligatoriu. Nu exista nici o indoiala ca medicul care a evaluat un rezultat anormal, fie radiolog sau chirurg de san, va impune tipul de biopsie care se va adopta. Si in cazul in care cancerul este descoperit, implanturile mamare, mai ales daca sunt introduse peste muschiul pieptului, pot face sanii mai putin supusi la tratament Este putin probabil ca o persoana sa isi poata pastra implanturile mamare dupa depistarea cancerului la san deoarece chiar si radioterapia poate provoca intarirea si contractarea implantului.

Concluzie: Implanturile mamare nu cresc riscul de cancer de san. Mergeti la control regulat pentru o mamografie, si nu lasati ca aceasta operatie estetica sa creasca riscul prin depistarea tarzie a modificarilor la nivelul sanilor!

No comments:

Post a Comment