Despre noi

Monday, March 12, 2012

Ce trebuie facut in urma unei lovituri la san?


 

 

In urma unei lovituri sau unui traumatism in zona pieptului pot aparea contuzii. In momentul in care o lovitura puternica atinge zona sanilor, mici vase de sange se sparg cauzand o hemoragie interioara care se transforma in vanatai la nivelul exterior al pielii si la nivelul tetustului din profunzime. Atat femeile cat si barbatii pot experimenta o astfel de experienta pe parcursul vietii.  Simptomele constau in inrosirea pielii, durerea in zona pieptului sau a mamelonului, insotite de edem, sensibilitate la atingere, modificari de culoare (negru, albastru, verzui). Procesul de vindecare ale acestor tipuri de leziuni difera la fiecare individ in parte si in functie de gravitatea loviturii. Mai jos sunt prezentati pasii care trebuiesc urmati pentru tratarea unui accident la san in urma unui traumatism direct.


 
Pasii care trebuiesc urmati in tratarea unui traumatism la san se pot prescurta  in engleza ca: RICE ( Rest, Ice, Compression, Elevation). Repaosul este necesar imediat dupa priducerea incedentului. Este posibil ca din cazua socului si a adrenalinei sa nu simitit imediat durerea si sa va continuati activitatea dar este bine ca cel putin 30 de minute sa incercati sa va relaxati si sa stati linisitit/a.
Aplicati gheata pe zona lezata

 
Aplicarea de gheata ajuta la reducerea durerii si a umflaturii. Aplicati gheata pe portiunea ranita pentru un interval de 30 de minute urmate de 15 minute de pauza pentru a permite pielii sa revina la temperature normala. Repetati acest tratament timp de 3 ore. Asigurati-va nu aplicati gheata direct pe piele.

 
Bandajele sunt o tehnica utila in cazul sangerarilor din zona sanilor. Puteti folosi o compresa sterile sau orice material disponibil pentru a aplica un bandaj. Infasurati cu atentie partea lezata incepand cu partea de jos a ranii si continuand cu partea de mai sus. Aveti grija sa nu strangeti prea tare pentru a nu opri circulatia din acea zona. Daca victima spune ca zona este amortita, durerea resimtita creste sau apare cianoza (coloratie albastra-vinetie a pielii si a mucoaselor din cauza unei insuficiente oxigenari a sangelui), indepartati bandajul pana cand circulatia revine la normal. Apoi aplicati un alt bandaj asigurandu-va ca nu strangeti la fel de tare.

 
Daca victim sta asezata pe partea frontal ridicati-o intr-o pozitie verticala si confortabila pentru a micsora durerea si inflamatia. Sprijiniti spatele acesteia de un perete pentru a asigura stabilitatea coloanei vertebrale si o pozitie dreapta.

 
Ingrijirea Acasa
In primul rand asigurati-va ca urmati instructiunile medicului si nu faceti ceva ce poate cauza mai multe probleme.
Faceti un  masaj cu gheata in zona afectata. Faceti miscari circulare in jurul zonei pentru 15 minute si repetati de 3-4 ori pe zi.
Dupa doua zile puteti inloci masajul cu gheata cu aplicarea de caldura pentru a ajuta durerea sa dispara. Puteti face dusuri fierbinti, sa stati in cada cu apa calda sau puteti utiliza comprese calde.
Pentru un ajutor impotriva durerii puteti lua comprimate cu ibuprofen dar feriti-va de aspirina deoarece acest tip de medicament nu este indicat in ranile cu hemoragie.
Odihna va va grabi vindecarea!
Sfaturi si recomandari:
Odihna ajuta vindecarea

  • Femeile care fac sporturi mai dure este bine sa folosesca sutiene special concepute pentru sport, acestea sunt prevazute cu un strat de protectie in plus fata de sutienele obisnuite.
  • Nu aplicati gheata direct pe piele, Plasati un prosop peste aria afectata inainte de incepe aplicarea. Puneti cuburile de gheata intr-o punga de plastic pe care o infasurati intr-un prosop pentru a preveni arsurile cu gheata.
    Mergeti la medic daca experimentati una dintre urmatoarele situatii:
      • Daca umflatura persista 2-3 zile
      • Daca aveti semnele unei infectii: febra, durere de cap, frisoane, ameteala, durere muscular sau puroi in zona afectata. 
      • Daca in urma traumatismului se produc noduli/ umflaturi care persista 1-2 luni
      • Daca durerea nu dispare sau resimtiti un discomfort.
         
    Controleaza-te regulat!
    Un control la medic, urmat de o ecografie sau o mamografie este indicat in orice caz. Daca nu ajungeti la medic imediat dupa incident, asigurati-va ca la urmatorul control periodic pe care il efectuati la sani ii spuneti acestuia despre trauma prin care ati trecut.
    Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine! 
     

No comments:

Post a Comment