Despre noi

Wednesday, February 22, 2012

Donna Medical Center: Nodulii la san (prima parte)

Care sunt cauzele formarii nodulilor de san?

Exista mai multe cauze ale formarii nodulilor la san, unele dintre acestea inofensive, in timp ce altele pot fi periculoase. Cauzele formarii nodulilor la san includ dezechilibre hormonale, infectii, traumatisme, tumori benigne si tumori maligne (cancer).
Cancerul de san este cel mai frecvent cancer la femei si este a doua cauza a deceselor legate de cancer la femei. In prezent, rata de deces din cauza cancerului de san este in scadere. Declinul ratei de mortalitate poate fi datorat unei combinatii dintre detectarea la timp printr-o  campanie mai buna de screening (in tarile in care exista), dar si datorita tratamentelor mai bune. Desi majoritatea nodulilor la san, adica 9/10, sunt inofensivi (benigni), fiecare nodul ar trebui sa fie evaluat de catre un medic pentru a exclude sau a stabili un diagnostic de cancer.
Infectiile care cauzeaza noduli san
Inflamatia tesutului mamar este cunoscuta sub numele de mastita. Mastita apare cel mai frecvent  la femeile care alapteaza. In cazul in care pielea mamelonului (areola) este ranita sau crapata, asa cum se intampla deseori in timpul alaptarii, bacteriile pot intra  in interiorul ranii si pot cauza infectii. Uneori, anumite tratamente pot preveni ca zona dureroasa sa se transforme intr-o infectie la san. Infectiile pot sa fie in interiorul pieptului (un abces) sau o zona mai larga de roseata a pielii, care se raspandeste pe tot sanul (cellulitis).


Traumatismele care cauzeaza noduli la san
Daca un san este ranit in urma unui traumatism, mici vase de sange se poate sparge si pot provoca o zona de sangerare localizata (hematom), care poate fi simtita ca un nodul. Traumatismul mamar poate deteriora celulele de grasime din tesutul mamar, o boala numita necroza de grasime, care de asemenea, poate forma un nodul la san. Necroza adipoasa poate aparea, cel mai frecvent in urma unei operatii anterioare la san.
Aceste tipuri de noduli care provin in urma unei traume semnificative, nu sunt cancerosi.


Tumorile benigne (ne-canceroase) care cauzeaza noduli la san
·         Fibroadenoamele sunt tumori benigne si sunt foarte frecvente. Aceste cresteri apar cel mai des la femeile peste 30 de ani, dar pot aparea, de asemenea, si la femeile sub 30 de ani. Fibroadenoamele sunt tumori solide, ferme, care sunt de obicei nedureroase. Ele cresc relativ repede, aparand uneori si la adolescente sau in timpul sarcinii.
·         Chisturile mamare sunt pline cu lichid si sunt benigne. Ele sunt foarte frecvente, mai ales la varsta de peste 35 de ani. Aceste chisturi adesea variaza in dimensiune in timpul ciclului menstrual si pot fi moi.
·         Modificarile fibrochistice sunt caracterizate prin sani care au multe neregularitati. Sanii fibrochistici se datoreaza unor dezechilibre hormonale, iar femeile cu modificari fibrochistice pot avea dureri si / sau noduli.

Tumorile maligne (canceroase) care cauzeaza noduli la san
Simptomele cancerului de san includ noduli nedurerosi, scurgeri mamelonare si inflamatii ale pielii sanului. Uneori cancerul de san apare fara nici un simptom.

Nodulii mamari cauzati de cancer sunt duri, cu contur neregulat, de multe ori fixati, imobili si de obicei nedurerosi.
Cancerul de san, de obicei, nu provoaca dureri la nivelul sanilor. Desi femeile de multe ori isi fac griji cu privire la dureri mamare, cele mai multe dureri de sani nu reprezinta cancer. Doar aproximativ 6% dintre femeile cu cancer de san au dureri de san ca semn primar al cancerului.

Scurgerile mamelonare sunt cauzate cel mai frecvent (90% din cazuri) de tumori benigne (ne-canceroase)- de obicei papiloame intraductale. Secretiile mamelonare pot fi, de asemenea, cauzate de cancerul  mamar. In acest caz, secretia este dintr-un singur san, este spontana si sanghinolenta sau transparenta. Deoarece secretiile pot fi un semn al cancerului de san, acesta trebuie sa fie evaluate de catre un medic.

Modificarile la nivelul pielii de pe san: retractia, roseata si caldura, pot fi uneori un semn de cancer de san.
O forma particulara de cancer de san, care provoaca modificari eczematiforme la nivelul mamelonului este boala Paget a sanului. Cu toate acestea, cele mai multe modificari la nivelul mamelonului nu sunt datorate cancerului, ci sunt cauzate de probleme benigne, cum ar fi eczema mamelonului sau o infectie cu o ciuperca. Totusi, orice modificare  trebuie sa fie evaluata de catre un medic.


Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!

4 comments:

  1. Buna ziua! As dori un raspuns daca se poate... soacra mea care are 76 de ani are de vreo 3 ani un nodul la san.. A urmat diverse tratamente naturiste, n-a vrut sa se opereze sau sa faca investigatii suplimentare.. Acum cateva zile nodulul s-a spart, a iesit lichidul si mai supureaza din cand in cand.. E faza terminala sau se mai poate face ceva???

    ReplyDelete
  2. N-am mai auzit sau citit in niciun loc de noduli care se sparg... Cineva mi-a spus ca asta e faza terminala, ca mai poate trai maxim 1 an.. e adevarat?

    ReplyDelete
  3. Te rog scrie acest mesaj pe donna@donna-medicalcenter.ro si cu siguranta vei primi un raspuns!

    ReplyDelete
  4. Am o fata diagnosticata cu boala polichistica renala,care a descoperit la san un mic nodul ce timp de un an a crescut si a inceput sa o deranjeje.I s-a recomandat operatia asigurand-o ca deocamdata e banign.Ce poate face,se poate trata fara operatie,exista si alte metode de indepartarea a nodului fara sa implice o interventie chirurgicala?Fata are 33 ani si e speriata, deoarece in urma cu 4 ani a mai suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea unui chist endometric.

    ReplyDelete