Despre noi

Thursday, February 16, 2012

Donna Medical Center: Despre Preventia la Femei

Articol: Preventia la femei
A doctor examining a female patient during medical examination.
De cele mai multe ori testul potrivit la momentul potrivit este cel mai important lucru pe care il putem face pentru sanatatea noastra. Testele de preventie pot descoperi boli precum cancerul sau diabetul in faze incipiente, de cele mai multe ori inainte sa existe orice simptom,  in acest moment  boala fiind mai usor de tratat. Ce teste trebuie sa facem depinde de varsta la care ne aflam cat si de factorii de risc pe care ii avem mosteniti.  Afla mai multe despre testele pe care medicul tau ti le poate recomanda citind articolul urmator.
Cancerul de san
A mammogram showing a malignant tumor.Detectarea din timp a  cancerului de san creste considerabil sansa de supravietuire. Cu cat este mai mic nodulul canceros cand este descopet, cu atat sunt mai mari sansele sa fie vindecabil prin operatie.  De asemenea de la un nodul canceros de mici dimensiuni este mai putin probabil ca si cancerul sa se fi raspandit  spre ganglionii limfatici si spre alte organe precum plamanii sau creierul.
Daca aveti intre 20 si 40 de ani trebuie sa faceti anual un control al sanilor la specialistul senolog prin efectuarea unei ecografii bilaterale.
Mamografia. Riscul de a dezvolta cancer de san de mareste cosiderabil dupa varsta de 40 de ani. Prin mamografie se pot depista mase cu trei ani inainte ca acestea sa poata fi palpabile. 
Cancerul de col uterin
Infectiile cu virusul papilloma uman (HPV) sunt factorul major de risc pentru cancerul de col uterin. Testele de rutina il pot depista din timp, cand acesta este usor tratabil. In cazul in care celule pecanceroase sunt gasite pe suprafata colului uterin, acestea trebuiesc indepartate inante de a se transforma in cancer.
Cervical cancer cells.Testul Babes-Papanicolau. Medicul colecteaza mostre de celule de pe colul pacientei, acestea sunt examinate in laborator pentru a depista celule canceroase sau precanceroase. Testul PAP este foarte eficient in prevenirea sau depistarea din timp a cencerului de col uterin, el trebuie sa fie de doua ori pe an incepand cu varsta de 21 de ani.
Vaccinul impotriva cancerului de col uterin.
Food and Drugs Administrations din Statele Unite ale Americii a aprobat un vaccin- Gardasil- pentru fete si femei intre 9 si 26 de ani. Acesta le protejeaza de patru tulpini ale virusului HPV, virusul care este cauza majoritara a declansarii cancerului de col uterin. Al doilea vaccin Cervarix este aprobat pentru fetele si femeile intre 10 si 25 de ani si protejeaza impotriva a doua tulpini HPV. Nu toate cazurile de cancer de col uterin sunt din cauza virusului HPV, sunt si alte tulpini pentru care nici unul dintre cele doua vaccinuri nu protejeaza, deci este foarte important de efectuat periodic testul PAP.
Osteoporoza si Fracturile Osoase
Illustration of a osteoporotic bone.Osteoporoza este o bolala prin care oasele devin fragide si slabe. Este cauzata de pierderea masei osoase care este accelerata la femeile dupa menopauza. Primele simptome sunt facturile osoase care pot aparea in urma unor lovituri minore sau unor entorse. Oseteoporoza este o boala care afecteaza mai mult de jumatate dintre persoanele peste 50 de ani dar care se poate atat preveni dar si trata.
Testele pentru Osteoporoza
Testul numit Osteodensometrie poate masura denistatea minerala a oaselor si poate detecta osteoporoza inainte ca fracturile sa apara. Testarea densitatii osoase este recomandata pentru toate femeile care au depasit varsta de 65 de ani dar si pentru cele mai tinere cu risc de osteoporoza ridicat.
Cancerul de piele
Malignant melanoma.Cel mai periculos tip de cancer de piele este melanomul deoarece afecteaza celulele care produc pigmentarea pielii. Unele persoane pot avea un risc ridicat de a dezovlta melanoma dar acest risc creste odata cu expunerile prelungite la soare si arsurile solare.
Societatea Americana de Cancer si Academia Americana de Dermatologie recomanda auto-examinarea periodica pentru a vedea daca apar pe piele semne noi sau semnele vechi isi modifica forma, culoarea si marimea. De asemenea, controalele regulate la dermatolog sau la medicul de familie ar trebui sa incuda aceasta examinare a pielii pentru vedea daca au survenit modificari.



No comments:

Post a Comment