Despre noi

Friday, February 24, 2012

Donna Medical Center: Nodulii la san (partea a doua)

Cum sunt evaluati nodulii de san?

Controlul medical
Examinarile sanilor de catre medicul specialist sunt o metoda de testare importanta pentru detectarea cancerului si reprezinta primul pas in evaluarea unui nodul la san. Din pacate, examinarea manuala a sanilor nu este o metoda perfecta. Un medic palpeaza o formatiune tumorala cand ea este mai mare de 1cm (spre deosebire de autopalpare, cand in general dimensiunea tumorilor este de peste 2 cm).  De aceea se utilizeaza metode de detectare a acestor formatiuni, care le pot sesiza atunci cand ele nu pot palpabile, chiar de la 0,2-0,3cm.

Mamografia
Femeile cu un nodul la un san trebuie sa faca mamografie la ambii sani daca au varsta peste 40 ani. Prin mamografie este estimat ca se pot  detecta aproximativ 90% din cazurile de cancer de san. Aceasta inseamna ca aproximativ 10% din cazurile de cancer de san sunt insa nedetectabile prin mamografie. Prin urmare, in cazul in care o femeie sau medicul simt un nodul si la mamografie s-au obtinut rezultate normale, se continua cu ecografie mamara, rezonanata magnetica sau chiar biopsie.
Uneori, pe mamografie se vad microcalcificari care pot fi semn de cancer sau pot sa fie suspecte pentru un astfel de diagnostic. In aceste cazuri, este adesea recomandat sa fie efectuata biopsie.

Ecografia
Ecografia este utila in evaluarea nodulilor de san la femeile cu varsta pana la 40 ani sau femeile gravide sau care alapteaza. Cu ajutorul ei se diferentia un chist (umplut cu lichid) de un nodul solid. Primul pas in evaluarea unui nodul mamar este de a determina daca este vorba de un chist sau de o masa solida, iar acest lucru este partea pe care o ecografie o poate face cel mai bine. Mai ales la femeile tinere, la care un chist poate fi suspectat, daca prin testarea ecografica se confirma un chist tipic, aceasta poate sa nu solicite alte proceduri sau biopsii. Mai departe ecografia diferentiaza nodulii solizi benigni (ne-cancerosi) de nodulii solizi suspecti sau chiar cu aspect tipic de cancer. Daca nu este clar prin ecografie ca nodulul este chist, sau este clara natura benigna / maligna a acestuia, o evaluare suplimentara este de obicei recomandata. Aceasta poate sa fie reprezentata de sonoelastografie (elastografie) sau RMN.

Elastografia

Este o metoda nedureroasa ce se poate efectua imediat dupa ecografie (daca ecograful respectiv este dotat cu asa ceva). Poate sa ajute la diferentierea nodulilor solizi benigni de cei maligni, pe baza diferentei de elasticitate dintre cele doua tipuri de tumori.

RMN-ul

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) este tot mai utilizata pe scara larga in evaluarea nodulilor la san, deoarece este deosebit de sensibila la micile anomalii din tesutul mamar. In cele mai multe cazuri, RMN-ul se efectueaza in momentul in care rezultatele evaluarilor mamografice si ecografice nu sunt concludente, cand se doreste o evaluare corecta a ambilor sani atunci cand este este deja descoperit un cancer mamar si se banuiesc mai multe focare sau cand exista adenopatii axilare suspecte fara o cauza detectabila prin mamografie/ ecografie la nivelul sanilor.

RMN-ul are si el limite- de exemplu, RMN-ul nu poate detecta microcalcificari cu caractere de malignitate, care pot fi identificate prin mamografie.  

No comments:

Post a Comment