Despre noi

Tuesday, January 10, 2012

Dieta si Sport: Afla cat de importante sunt!

Dieta si Activitatea Fizica: Ce legatura au cu Cancerul?
Cat de mult influnteaza obiceiurile zilnice precum dieta si sportul riscul de cancer? Mai mult decat crezi!
Studiile au aratat ca o dieta saraca in nutrienti si lipsa miscarii sunt doi factori care pot mari sansele ca o presoana sa se imbolnaveasca de cancer.
Vestea buna este ca poti face ceva pentru asta!
Mai jos sunt enumerate cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a reduce riscul de cancer:
  • ·         Lasa-te de fumat
  • ·         Mentinte-te la o greutatea potrivita
  • ·         Fa sport in mod constant si fii activa
  • ·         Fa alegeri alimentare sanatoase

In America aproximativ 570.000 de persoane mor anual din cauza cancerului iar o treime dintre ele au o dieta saraca, sunt inactive si supraponderale.
Controleaza-ti greutatea.
Sa ajungi si sa te mentii la greutatea potrivita este important pentru a reduce riscul de cancer dar si riscul de pentru boli precum cele cardio-vasculare sau diabet. Persoanele supraponderale sau obeze au un risc crescut in a face cancer de san (in special femeile dupa menopauza), colon, uter, esofag sau rinichi. Totodata, persoanele suprapondereale sunt mai predispuse la cancer, datorita excesului de greutate care determina organismul sa produca mai multa insulina si estrogen, hormoni care stimuleaza dezvoltarea acestuia.
Care este greutatea optima?
Unul dintre cei mai buni indocatori ai greutatii optime este BMI-ul sau Body Mass Index, indicator care se calculeaza prin relatia dintre inaltime si greutate. (poti face testul aici).
Pentru a reduce riscul de cancer indicatorul BMI trebuie sa fie sub 25.
O metoda eficienta este sa incerci sa fii atenta la cantitati, mai ales la mancarurile bogate in calorii, grasimi sau zaharuri. Incearca sa notezi ce si cat ai mancat si ai baut in fiecare zi pentru a avea o evidenta clara si pentru a vedea de unde poti reduce marimea portiilor sau ca mancare ne-sanatoasa.
Fii activa!
Monitorizand dimensiunea portiilor poti reduce greutatea. Un alt mod prin care iti poti mentine greutatea sub control este SPORTUL! Activitatea fizica te va ajuta sa iti mentii nivelul hormonal sub control, sistemul imunitar va functiona mai bine, sportul ajuta in reducerea riscului de boli cardio-vasculare si diabet si nu in ultimul rand vei reduce riscul de cancer.
Recomandarile pentru un adult sunt de cel putin 30 de minute de trei ori pe saptamana. De asemenea poti sa faci activitati fizice precum urcarea scarilor in loc sa iei liftul sau treburi casnice. Pentru copii recomandarea este de 60 de mintue sau mai mult de cel putin 5 ori pe saptamana.
Mananca sanatos!
O nutritie echilibrata este o parte foarte importanta pentru o viata sanatoasa, lipsita de boli. Fii mai atenta la ceea ce mananci de obicei in fiecare zi si incerca sa respecti sfaturile de mai jos pentru a construi un plan de dieta sanatoasa pentru tine si familia ta:
Fructe si Legume: Manaca cel putin 5 gustari de fructe si legume pe zi. Incearca sa le mananci pe cele mai colorate, este un indicator al nutrientilor numerosi. Fructele si legumele sunt pline de substante nutritive, antioxidanti, vitamine si minerale si alte substante care ajuta in prevenirea formelor de cancer precum cancerul de plamani, esofag, stomac si colon. Dar nu numai din cauza asta, fructele si legumele sunt de obiecei sarace in calorii si inlocuindu-le in dieta cu una dintre mese iti poti mentine greutatea sub control.
Cereale integrale: Incerca sa ai cel putin 3 portii de cereale integrale pe zi. Le poti procura din paine cu cereale integrale sau faina neagra, orez brun sau paste integrale sau cereale precum cele de ovaz si secara.

Reducerea riscului de cancer din comunitatea noastra
Adoptarea unui mod de viata sanatos este mai usor pentru oamenii care traiesc, lucreaza, se duc la scoala intr-un mediu care incurajeaza un comportament sanatos.
Lucrand impreuna am putea crea comunitati in care alegerile sanatoase sunt usor de facut!

Haideti sa ne ambitionam si sa scapam de kilogramele in plus, sa facem mai mult sport, sa facem alegeri sanatoase si sa gasim solutii prin care sa ne transformam comunitatea intr-un loc in care alegerile sanatoase sunt usor de facut!
 Sursa: cancer.org

No comments:

Post a Comment