Despre noi

Friday, January 6, 2012

Donna Medical Center: 5 Lucruri de care sa tii cont

Desi nu se stiu clar cauzele care duc la aparitia cancerului de san, mai jos puteti citi despre 5 lucruri care pot diminua riscul de a dezvolta acest tip de cancer.


Iata ce ar trebui sa stii:
 1. Limiteaza-te la 2-3 pahare de alcool pe saptamana: alcoolul consumat chiar si in cantitati mici poate creste riscul aparitiei cancerului la san, asa ca majoritatea doctorilor recomanda evitarea berii, a vinului in exces si a tariilor.

Un studiu recent arata ca legatura dintre alcool si cancerul la san este de 70%, mai ales in cazurile in care acesta este extrem de sensibil la dezechilibrele hormonale.
 2. Fa sport de cel putin 3 ori pe saptamana: cu cat faci mai mult sport, cu atat mai bine. Cand faci sport ai grija sa mentii bataile inimii la un nivel ridicat timp de 20 de minute.
 3. Mentine-ti greutatea stabila sau slabeste daca esti supraponderala: obezitatea creste riscul dezvoltarii tumorilor, mai ales daca te ingrasi atunci cand deja esti adult. In plus, in cazul in care o femeie are cancer, are mai putine sanse de supravieturie daca este supraponderala.
4. Fa un auto-control mamar lunar. Ai grija sa primesti indicatiile precise de la medic si apoi sa te palpezi si examinezi singura in fiecare luna pentru a observa eventuale schimbari. Ca sa nu treaca nici o luna fara sa te auto-examinezi poti sa faci acest lucru in ziua din luna in care esti nascuta pentru a tine minte mai usor. 
 5. Fa o mamografie in fiecare an dupa varsta de 40 de ani. Cu cat depistezi o tumoare mai repede, in stadii incipiente, cu atat iti va fi mai usor sa o tratezi. Dupa 40 de ani creste riscul cancerului la san, asa ca este bine sa mergi la doctor pentru control macar o data pe an. 


Sursa: health.com

No comments:

Post a Comment