Despre noi

Friday, December 9, 2011

PIC= Palpeaza, Inspecteaza, Controleaza


Autoexaminarea: Palpeaza, Inspecteaza, Controleaza PIC

AutoexaminareaMajoritatea cazurilor de cancer mamar sunt descoperite de femei ce observa o modificare la nivelul sanilor. Cu cat cancerul mamar este descoperit mai repede, cu atat ai sanse mai mari sa il invingi.
Descoperit cand este mai mic de 1 cm, sansele de vindecare sunt de 90%!  In plus, operatia este conservatoare, iar chimioterapia poate adeseori sa nu fie necesara!
Trebuie sa realizezi si sa fii sigura cand sanii arata normal si la cea mai mica modificare sa mergi la control. Pentru aceasta, cel mai simplu lucru este sa te autoexaminezi.
Niciodata nu esti prea in varsta pentru PIC: palpare, inspectie, control. Riscul de cancer creste cu varsta.

Un PIC poate sa insemne mult.

Autoexaminarea presupune autocontrolul sanilor de catre fiecare femeie.
De regula autoexaminarea sanilor se face lunar, dupa menstruatie, cand sanii nu mai sunt durerosi si tumefiati, asfel incat sa nu creeze disconfort.
Atunci cand nu mai exista menstruatie (la menopauza), este preferabil sa alegi o zi din luna (ex: ziua de nastere) care sa fie usor de tinut minte.
Cand autoexaminarea devine rutina, reusesti mult mai usor sa sesizezi orice modificare, chiar minora, la nivelul sanilor.
Modalitatea de efectuare a autoexaminarii este bine sa fie aratata, exemplificata si explicata de un medic ginecolog cu ocazia primului consult.
Autoexaminarea presupune palparea si inspectia sanilor.

PalpareaPalparea se face in pozitia picioare si culcat, masand cu blandete, pe rand, fiecare san pe intreaga suprafata; se includ zonele axilare bilateral. Important este sa fii familiarizata cu aspectul si consistenta sanilor tai.
Inspectia se face privind ambii sani intr-o oglinda mare din fata  si din profil. Se observa daca sunt simetrici (60% dintre femei au in mod normal o asimetrie la nivelul sanilor), daca exista modificari ale pielii sau mameloanelor (inrosirea pielii, umflaturi sau retractii, eroziuni ale mamelonului etc).
Prezenta unor "noduli" nu trebuie sa sperie, ci trebuie sa determine etapa urmatoare de control: consultul la medicul specialist senolog. 90% din "nodulii" care se palpeaza sunt benigniNu intra in panica; doar controleaza-te!
Este simplu: un PIC (Palpeaza, Inspecteaza, Controleaza) poate fi mult: te poate salva.
Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!


Dr. Elena Claudia Teodorescu
Medic primar radiologie si imagistica medicala
Doctor in medicina
Competenta in Senologie imagistica (Mamografie, Ecografie, IRM mamar)
Competenta in Ecografie

No comments:

Post a Comment